İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında, İSTAÇ, KİPTAŞ ve Yol Bakım Daire Başkanlığı'nda tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili gözaltına alınan 46 kişiden 25’i tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “örgüt üyeliği”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verilerin yasa dışı elde edilmesi” ve “ihaleye fesat karıştırma” gibi ciddi suçlamalar yöneltiliyor.
Emniyet işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilen ve tutuklanmaları talep edilen 36 kişiden 25'i çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer 11 kişi ise yurt dışı yasağı ve belirli aralıklarla imza verme şartıyla serbest bırakıldı.
Tutuklanan Şüpheliler
Tutuklananlar arasında İBB’nin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra bazı iş insanları ve firma yetkilileri de yer alıyor. Tutuklananlar arasında şunlar bulunuyor:
-
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay
-
KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt
-
İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay
-
Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Seyfullah Demirel
-
Raylı Sistemler Daire Başkanı Ceyhun Avşar
-
Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık
-
Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu
-
Muhasebe Müdürü Murat Bıyık
-
Ekrem İmamoğlu’nun koruma müdürü Mustafa Akın
-
Yapı Merkez İnşaat’tan Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu, Özge Arıoğlu
-
İş insanları ve şirket temsilcileri olmak üzere toplam 25 kişi
Adli Kontrol Uygulanan Şüpheliler
Serbest bırakılan ve haklarında adli kontrol tedbiri uygulanan 11 kişi ise İBB’nin farklı birimlerinde çalışan müdür ve müdür yardımcıları ile bazı firma çalışanlarından oluşuyor.
Ali Kurt’un Savunması
KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, emniyet ifadesinde kendisine ve eşine ait taşınmazlarla ilgili sorulara yanıt verdi. Urla’da kat karşılığı edindikleri iki konut ve İstanbul’daki konutlarının değerinin yüksek olduğu belirtilmesine rağmen Kurt, mülklerin geçmişte çok daha düşük değerle edinildiğini savundu. Ayrıca KİPTAŞ’ın yüklenici firmalardan araç temin ettiğini, bu durumun kurumsal prosedürlere uygun olduğunu belirtti.
Soruşturma kapsamında ortaya çıkan bazı ses kayıtlarına ilişkin de konuşan Kurt, kayıtlardaki kişileri tanımadığını iddia etti ve yapılan görüşmelerde adının geçmesini kendi aleyhine kurgulanan bir planın parçası olarak değerlendirdi.
Diğer İfadeler
Soruşturma dosyasına giren diğer ifadelerde, bazı tanıklar KİPTAŞ projelerinde rüşvet karşılığı işlerin yürütüldüğünü, bu yolla toplanan paraların siyasi amaçlarla kullanıldığını öne sürdü. Kurt ise tüm bu iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu.
Kamuran Ataç’ın Açıklamaları
İBB’de mühendis danışman Yakup Öner’in şoförü olan Kamuran Ataç’a MASAK raporunda yer alan yüksek miktardaki para transferleri soruldu. Ataç, söz konusu paraların aile içi destek ve gayrimenkul alım satımı gibi nedenlerle yapıldığını belirtti. Tanımadığını iddia ettiği bazı isimlerle baz istasyonu verileri üzerinden eşleşmesiyle ilgili ise “tesadüf” açıklamasında bulundu.
Soruşturmanın Seyri
Soruşturmada, İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Tunceli ve Kocaeli’de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla birçok kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetin Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde sorgulanan şüpheliler, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Soruşturma kapsamında halen aranan üç firari şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Daha önce serbest bırakılan bazı şüpheliler hakkında da adli kontrol tedbirleri uygulanmıştı.